‘Alternatief orkest’

Mijn doel met het – alternatieve orkest – is:
Een combinatie van zangers en muziekinstrumenten met passende muziek zó te organiseren dat ook deelnemers, die geen of nauwelijks muzikale ervaring hebben in het bespelen van een muziekinstrument, in het tijdsbestek van een workshop kunnen beleven hoe leuk het is om in groepsverband muziek te maken. Ook ervaren zangers of instrumentalisten zullen aan het samenspelen in dit ‘alternatieve orkest’ zeker veel plezier kunnen beleven. Het zal de muzikale mogelijkheden van de groep alleen maar vergroten! Het is natuurlijk ook belangrijk dat naast het plezier, de muziek die uiteindelijk zal klinken ‘volwaardig’ is!

De instrumenten:
Naast verschillende ritme-instrumenten en de menselijke stem maak ik onder andere gebruik van geprepareerde klokkenspelen (klankstaven van metaal), xylofoons (ook klankstaven maar dan van hout), gestemde tafelbellen, gestemde PVC buizen en anklungs (Balinese schudinstrumenten). Deze instrumenten zijn niet echt onbekend, maar worden niet veel in de gangbare muziek gebruikt. Ook is hier en daar de indeling van de tonen op de instrumenten aangepast om het speelgemak te vergroten.

Akkoordbegeleiding op xylofoons

Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van het notenschrift. Allereerst omdat niet iedereen dit beheerst, en het dus een drempel zou kunnen zijn om mee te  doen, maar meer nog om als speler of zanger(es) aandacht over te kunnen houden voor het musiceren zelf en hopelijk ook de aanwijzingen van de dirigent.

Iedereen kan meedoen.
Wanneer je wel al een instrument (een beetje) kunt bespelen, en dit graag eens in groepsverband zou willen doen, dan ben je van harte welkom! Ik zorg ervoor dat je een partij krijgt die bij je past! 

 

 

 

 


WORKSHOP ‘Alternatief Orkest’:

Met een door mij gemaakt lied kan er eventueel op een actuele situatie (jubileum, verjaardag, bruiloft, vrijgezellenfeest, het bedrijf…) ingespeeld worden, zodat je deze workshop voor een speciale gelegenheid kunt gebruiken.

Het zou voor een koor een prima afsluiting kunnen zijn van het zangseizoen, of een muzikale jubileum-activiteit.
Daarnaast is de workshop uitermate geschikt voor teambuilding. Als er èrgens samengewerkt moet worden, dan is het wel tijdens deze workshop.

Een muziekproject met kinderen in Hoogvliet heeft de onderstaande filmpjes opgeleverd. Ze zijn gemaakt tijdens de generale repetitie. Het project is ook onderdeel geweest van het televisieprogramma ‘Dave on stage’ van RTV Rijnmond. 

 

Ook van het programma ‘Man bijt hond’ kreeg het alternatieve orkest aandacht. Dit was op het moment dat er erg veel bezuinigd werd, zeker in het muziekonderwijs.